ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Μετά την Καθαρά Δευτέρα με αφορμή την μεγάλη νηστεία στρώσαμε τοΣαρακοστιανό τραπέζι και γευτήκαμε νηστίσιμα εδέσματα. Μιλήσαμε για την έννοια της νηστείας, για το «ημερολόγιο» της Κυρά Σαρακοστής και τη χρησιμότητά του τα παλιά χρόνια. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια παραδοσιακή Κυρά Σαρακοστή!Γράψαμε την συνταγή, την ζυμώσαμε την ψήσαμε και τέλος έγινε το ημερολόγιο της τάξη μας μέχρι το Πάσχα. Φτιάξαμε και ο καθένας ξεχωριστά από μια Κυρά Σαρακοστή για το δωμάτιό μας.

Με αφορμή τον ερχομό της Άνοιξης και αφού μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση αποφασίσαμε να φτιάξουμε χελιδονοφωλιές για να καλωσορίσουμε τα χελιδόνια. Τα μικρά παιδιά αντλούν πληροφορίες από το περιβάλλον και κατανοούν τις έννοιες με βιωματικό τρόπο. Διαβάσαμε το παραμύθι «Το παιδί και το χελιδόνι» και έφτιαξαν τις δικές τους χελιδονοφωλιές με κλωστή για πλέξιμο.

Μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα τα παιδιά πρότειναν  να βγούμε στην αυλή να ζωγραφίσουμε, έτσι απλώσαμε χαρτί του μέτρου στην αυλή μας και με την συνεργασία  των δύο  τμημάτων μας δημιουργήσαμε ένα πανέμορφο Ανοιξιάτικο Τοπίο (σύνθετη τεχνική - κολλάζ και ζωγραφική με τέμπερες).

Το τμήμα της κ. Σοφίας και κ. Γεωργίας  έφτιαξαν μια πρωτότυπη ανθισμένη αμυγδαλιά…

Τα παιδάκια της κα Μαργαρίτας και της κα Ελένης έφτιαξαν πρωτότυπες πεταλούδες…

Πλησιάζοντας η 25η Μαρτίου μιλήσαμε για την Ελληνική Επανάσταση μέσα από πίνακες και εικόνες. Κουβεντιάσαμε για τις παραδοσιακές στολές της εποχής εκείνης και είδαμε τα μέρη από τα οποία αποτελούνται. Η κυρία Σοφία και η κ. Μαρία μας έκαναν μία παρουσίαση.

 

Με αφορμή την επέτειο της ελληνικής  επανάστασης  ασχοληθήκαμε με την λαϊκή παράδοση, έτσι φτιάξαμε γιλεκάκια και ποδιές μαθαίνοντας  την αντιγραφή και την επανάληψη μοτίβων. Επίσης μέσα από το παραμύθι  τα «Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου του οποίου η εικονογράφηση  αφορά την λαϊκή τέχνη, φτιάξαμε χρυσά καδράκια.

Τα μικρά μας έφτιαξαν κρινάκια με τις παλάμες τους για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας. Γιορτάσαμε την 25ηΜαρτίου με επετειακά ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Επισκεφτήκαμε τον ζωολογικό κήπο Δήμου Θέρμης και αποχαιρετίσαμε τον Μάρτιο κρεμώντας στο δέντρο, τον Μάρτη που είχαμε φτιάξει, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους!